Beslenmemizde çok önemli yeri bulunan pirinci veren tarım bitkisi Pirinç (ya da üreticinin deyişiyle çeltik)
Buğdaygiller'dendir. Yirmi kadar türü bulunan ve anayurdu kesin olarak bilinmeyen
ancak dünyanın ılıman
ülkemizde de 50-80 cm. kadar boylanabilen bu biryıllık bitkinin her başakçığında
altı erkek organı bulunan bir çiçek açar. Döllenen çiçekle olgunlaşan taneye
pirinç ya da çeltik adı verilir. Kurutulup tüketime sunulan pirincin 
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. pişirilmiş beyaz pirincin besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 2
4 gr. protein; 24
2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0
1 gr. yağ; 0
1 gr. lif; 28 mgr. fosfor; 10 mgr. kalsiyum; 0
2 mgr. demir; 374 mgr. sodyum; 28 mgr. potasyum; 0
02 mgr. B1 vitamini; 0
01 mgr. B2 vitamini ve 0.4 mgr. B3 vitamini. Esmer pirinç denilen türün besin değerleri
6 gr. protein; 26.7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 3
l gr. yağ; 1.6 gr. lif; 94 mgr. fosfor; 98 mgr. kalsiyum; l mgr. demir; 71 mgr. sodyum; 177 mgr. potasyum: 220 mgr. magnezyum; 1.4 mgr. çinko; 110 IU A vitamini; 0
3 mgr. B1 vitamini ve 0
04 mgr. B2 vitamini. Bu değerlerin kıyaslanmasından sonra
tüketilmek üzere esmer pirincin seçilmesi çok doğal olacaktır. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Dünyadaki insanların yarısının ana yiyeceği olan pirinç
değerli bir besin oluşunun yanı sıra; o Yüksek tansiyonu düşürür.
o Kan şekeri düzeyini sabit tutar: Şöyle ki
pirinç
ekmek ve patatese göre kan şekerini biraz daha fazla yükseltir. Ama
pirinç alımı
kanda kararlı bir şeker düzeyi ve dengeli bir enerji kaynağı sağlar. Bu enerjiyle o Pirinç
böbrek taşı oluşumunu önler: Son zamanlarda
günde iki kez onar gram pirinç kepeği yenmesinin böbrek taşları oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur. o Pirinç
içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanması rizikosunu azaltır: Bunun için gene pirinç kepeği alımı yeterli olmaktadır. o Pirincin lapa olarak yenilmesi
yüzyıllardır geleneksel olarak diyarenin giderilmesinde kullanılagelmektedir. o Kilo düşmek için pirinçle yapılan diyetlerde uzun yıllar boyunca yapılan ilaç tedavisiyle iyileştirilemeyen ve sedef hastalığı yüzünden pullanan deri bölgelerinin
o Ekmeğin içerdiği glütenden ötürü alerji çekenler için pirinç seçenek bir nişastalı besini oluşturur.
Bütün bu sağlığımızı destekleyici önemli etkilerinden ötürü
KISACA ÇELTİK BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ VE YETİŞTİRİLMESİ
Pirinci üreten çeltik bitkisi
hemen her toprakta ve
ürün verimini %20-25 artırabilir.Çeltiğin çimlenme ve fide döneminde en uygun sıcaklıklar 18-23 derecelerdir. Ekim için havaların erken ısınmasına aldanılmamalıdır. Ülkemizde genel olarak çeltik ekimi mayıs ayında
tarlalarda ikinci ürün nöbeti olarak 15 hazirana kadar yapılmaktadır. Tarlaya çeltik ekimi serpme
mibzer ya da fideleme yöntemleriyle yapılır.Çeltik bitkisi suyu çok sever. Ekildiği tavalara devamlı su akışı yapılırsa gelişmesine büyük katkı sağlanır. Çeltik bitkisine azotlu ve fosfatlı gübreler verilir. Yabani ot mücadelesi
herbisit ilaçlarla yapılır.Çeltik bitkisinin hasadı
çiçeklenmeden 40-50 gün kadar sonra
bitkinin sararmaya başlamasıyla yapılır. Çeltik bitkileri elle
orak kullanılarak ya da biçerdöverlerle hasat edilir.source : http://www.delinetciler.net/forum/afiyet-olsun/57696-pirincin-faydalari-pirincin-yararlari.html

