Beslenmemizde çok önemli yeri bulunan pirinci veren tarım bitkisi Pirinç (ya da üreticinin deyişiyle çeltik)

Buğdaygiller'dendir. Yirmi kadar türü bulunan ve anayurdu kesin olarak bilinmeyen

ancak dünyanın ılıman
sıcak bölgelerinde çok yaygın olarak yetiştirilen çeltik bitkisinin tarımı

ülkemizde de
geniş ölçüde yapılmaktadır.
50-80 cm. kadar boylanabilen bu biryıllık bitkinin her başakçığında

altı erkek organı bulunan bir çiçek açar. Döllenen çiçekle olgunlaşan taneye

pirinç ya da çeltik adı verilir. Kurutulup tüketime sunulan
pirincin geniş bir kullanım alanı vardır: Çorbası
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. pişirilmiş beyaz
pirincin besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 2

4 gr. protein; 24

2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0

1 gr. yağ; 0

1 gr. lif; 28 mgr. fosfor; 10 mgr. kalsiyum; 0

2 mgr. demir; 374 mgr. sodyum; 28 mgr. potasyum; 0

02 mgr. B1 vitamini; 0

01 mgr. B2 vitamini ve 0.4 mgr. B3 vitamini.
Esmer pirinç denilen türün besin değerleri
beyazınkinden daha yüksektir ve 100 gr. pişirilmiş esmer
pirincin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 282 kalori; 3

6 gr. protein; 26.7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 3

l gr. yağ; 1.6 gr. lif; 94 mgr. fosfor; 98 mgr. kalsiyum; l mgr. demir; 71 mgr. sodyum; 177 mgr. potasyum: 220 mgr. magnezyum; 1.4 mgr. çinko; 110 IU A vitamini; 0

3 mgr. B1 vitamini ve 0

04 mgr. B2 vitamini.
Bu değerlerin kıyaslanmasından sonra

tüketilmek üzere esmer
pirincin seçilmesi çok doğal olacaktır.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Dünyadaki insanların yarısının ana yiyeceği olan pirinç

değerli bir besin oluşunun yanı sıra;
o Yüksek tansiyonu düşürür.
o Kan şekeri düzeyini sabit tutar: Şöyle ki

pirinç

ekmek ve patatese göre kan şekerini biraz daha fazla yükseltir. Ama

pirinç alımı

kanda kararlı bir şeker düzeyi ve dengeli bir enerji kaynağı sağlar. Bu enerjiyle
hareketlenen şeker hastalarına yararlı olup onların kilo almalarını önler.
o Pirinç

böbrek taşı oluşumunu önler: Son zamanlarda
Japonya'da yapılan
araştırmalar
günde iki kez onar gram pirinç kepeği yenmesinin böbrek taşları oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur.
o Pirinç

içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanması rizikosunu azaltır: Bunun için gene pirinç kepeği alımı yeterli olmaktadır.
o
Pirincin lapa olarak yenilmesi

yüzyıllardır geleneksel olarak diyarenin giderilmesinde kullanılagelmektedir.
o Kilo düşmek için pirinçle yapılan diyetlerde uzun yıllar boyunca yapılan ilaç tedavisiyle iyileştirilemeyen ve sedef hastalığı yüzünden pullanan deri bölgelerinin
temizlendiği gözlemlenmiştir.
o Ekmeğin içerdiği glütenden ötürü alerji çekenler için pirinç seçenek bir nişastalı besini oluşturur.
Bütün bu sağlığımızı destekleyici önemli etkilerinden ötürü
özellikle esmer
pirincin
KISACA ÇELTİK BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ VE YETİŞTİRİLMESİ
Pirinci üreten çeltik bitkisi

hemen her toprakta ve
sıcak ılıman bölgelerde yetişebilir. Su geçirgenliği az ve organik madde yönünden zengin topraklarda
ürün verimi artar. Çeltik tohumu hastalıksız
temiz; içinde yabancı ot tohumları ile kırmızı çeltik (kart tohum) bulunmayan nitelikte ve sertifikalı olmalıdır. İyi tohum kullanılması

ürün verimini %20-25 artırabilir.
Çeltiğin çimlenme ve fide döneminde en uygun sıcaklıklar 18-23 derecelerdir. Ekim için havaların erken ısınmasına aldanılmamalıdır. Ülkemizde genel olarak çeltik ekimi mayıs ayında

tarlalarda ikinci ürün nöbeti olarak 15 hazirana kadar yapılmaktadır. Tarlaya çeltik ekimi serpme

mibzer ya da fideleme yöntemleriyle yapılır.
Çeltik bitkisi suyu çok sever. Ekildiği tavalara devamlı su akışı yapılırsa gelişmesine büyük katkı sağlanır. Çeltik bitkisine azotlu ve fosfatlı gübreler verilir. Yabani ot mücadelesi

herbisit ilaçlarla yapılır.
Çeltik bitkisinin hasadı

çiçeklenmeden 40-50 gün kadar sonra

bitkinin sararmaya başlamasıyla yapılır. Çeltik bitkileri elle

orak kullanılarak ya da biçerdöverlerle hasat edilir.
source : http://www.delinetciler.net/forum/afiyet-olsun/57696-pirincin-faydalari-pirincin-yararlari.html